Emma Eskilsson

Alla inlägg under december 2012

Av Emma - 14 december 2012 17:45

Nu har nätet kommit som jag beställde för ca 1,5v sen! Det är 28mm istället för 35mm som vanliga småmaskade nät är gjorda av. Det kommer att passa perfekt till mina hästar nu i vinter. Skönt att slippa fylla hönäten med varje dag. Nu kommer de bara att få lite hö inne så de får lite hårdare grovfoder att tugga på med. Pratade med tandläkaren Torbjörn om att be både ensilage och hö och han tyckte att det var det bästa. Ensliaget har en tendens att fastna i munnen medans hö är som en "tandborste" så att man fodrar med båda är bara ett + för hästarna! Givetvis tycker han inte att ensilage är dåligt för det men det skadar inte att hästen äter hösamtidigt.


Jag har sagt det förut och säger det igen, min kopp är inte gjord för detta klimat... Blir snart galen på alla minusgrader, igår hade vi -23 hemma på morgonen och idag -21. Måste det vara så kallt?? I Norrköping var det igår bara -13 och idag -11, vad är det för nått? Måste vi ha 10 graders skillnad, så orättvist.


Igår var jag även och hämtade hem Lillebrors rockard :) så nu i helgen ska jag försöka "köra in" honom med ett tolksele och ett bildäck bakom om han tycker att det är ok att någon går bakom och håller i linorna så klart! Fast det får bli på söndag om det ska snöa imorgon som de säger just nu att det ska göra. Som tur är ska det bara vara ett par minus på söndag och det är okej att vara ute då. Längtar lite till söndagen faktiskt!!


Nu ska jag sätta fart då jag ska på julfest med jobbet ikväll :)


 

Av Emma - 10 december 2012 18:45

Förra veckan sålde jag min sadel och jag hoppas att den nya ägaren och hästen kommer att trivas i den. Nu är jag utan sadel och då får Freeman ledigt fram tills jag har skaffat en ny... Jag vet redan vilken jag vill ha men frågan är om den passar honom?!! Så fort väglaget blir körvänligt ska jag åka till en tjej som säljer dessa utanför Linköping för att prova, eller om hon har möjlighet att komma ut till mig (ännu bättre!). Tills dess får jag skriva om annat som ni har märkt... Nu har jag hittat en rockard till Lillebror, ska bara få hem den först. Inte så lätt att åka med transport med min lilla räka till bil, jo jag saknar min jeep med 4wd så här års. Men någon gång ska jag väl få hem den med! Tills dess har jag skaffat en tolksele till honom som jag tänkte "köra" in honom med, ska bli spännande!!


Jag läste denna spännande artiket härom dagen. Jag och säkert många med mig vet redan om att grovfoder räcker mycket väl till hästar i normalt arbete klarar sig bra på det MEN det är bra att det kommer fram i tidningar så alla andra som inte vet om det kan läsa det med!

 

Det som får mig att skriva om ju det här är att många tror att deras hästar behöver kraftfoder men att det i själva verket är onödigt kanske rent av skaligt för deras hästar att äta kraft. Att hästar får fång även på vintern blir vanligare än förr och det har med en ökad intag av fel foder att göra. Hästen kan inte välja bort det den inte behöver utan äter så klart allt den kan komma åt. Även kolik är en risk på vintern (jag vet att lillebror hade det för ett tag sen med det berodde troligen på något "skit" han ätit och inte pga för lite grovfoder eller brist på vatten). Att hästar står på 8-10kg hö och 3-4kg kraft är inte bra. Ändra istället till enbart hö + mineraler (helst utan socker, som finns i pelleterat ex melass) och då 13-15kg hö. För att hästen ska förlänga sin ät tid, så lägg gärna höt i småmaskade hönät. Finns att köpa både hos olika försäljare på nätet. Jag har haft ca 3cm nät nu men har beställt 2cm till den stora ensilagebalen som jag ska ställa ut i hagen så fort jag fått hem nätet. Att hästarna har tillgång till mat och vatten 24h/dygn är en trygghet för mig som ägare, men samtidigt att de får kämpa lite för att inte bli för tjocka och då blir 2cm perfekt!

Av Emma - 6 december 2012 19:15

Så var det snö oväder och jag har inget bättre för mig än att titta lite på "fina" hästar. I den här filmen som jag såg på FB för ett antal veckor sedan ser jag en häst som rör sig som en maskin. Ja, tyvärr måste jag säga... När jag började att pausa i den fick jag svart på vitt vad jag tycke mig se, nämligen en häst i obalans.



På bilderna nedan ser man tydligt att hästen har MER vikt på framdelen då han har frambenet i medans han har släppt bakbenet helt. Han har även 3de halskotan som högsta pugnt, inte nog med det kan man se underhalsen i fel riktning.


 

Här har bakhovens tåspets helt lämnat marken medans framhovens trakter fortfarande är kvar i marken.



Den här sista bilden kan man tro är bättre men om man tittar på kotorna så ser man tydligt vilken det är mest vikt på. Samma sak på alla bilder är den tråkiga halsen som är ihopdragen och inte alls "frittburen" som det ska vara enligt TR. Det är så tråkigt när en sån här fin häst rids i så fel form och balans. Kan inte hästfolket sluta titta på hästens hals och framben (även om den avslöjar mycket med) för att lägga lite mer tid åt hästen rygg och bakben. Hur mycket böjer hästen i sina leder i en piaff? Kan hästen lyfta hoven ovanligt mycket från marken, har den vinklat sina leder då? Lyfter hästen bara 2-3cm från marken, har den vinklat sina leder så pass att den inte kan lyfta högre?!! Tänk vad mycket friskare hästar vi skulle ha om alla började bry sig lika mycket om bakdelen som de gör om framdelen :) Vad roligare allt skulle vara då!!

 

Av Emma - 5 december 2012 22:11

Snö...

Kallt att va häst!!

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2012 >>>

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Freeman

Freeman född 2008-05-27

e: Friendship

u: Cindi

Han är min första egna häst och kommer alltid att finnas hos mig resten av sitt liv. Jag har fött upp honom och räknar med att få många år tillsammans. Han är grundutbidad inom AR och kommer att fortsätta den vägen. Mycket markarbetad, speciellt i longeringen.

Hidalgo

 

Hidalgo född 2004-05-25

Okänd härstamning

Han är en Hispanoarab fast även om han har mest PRE i sig finns det lite Arab längre bak i stammen. Köptes från Spanien och kom hem den 5maj 2013. Börjat sin omskolning till AR och kommer att fortsätta sin utbildning på den vägen så länge som han bor hos mig. En mycket trevlig herre som är känslig för hjälperna.

Sandor

Sandor född 2010 Welsh Mountain "Lillebror" som han även kallas köpte jag i januari 2011. Han är precis i början av sin utbildning. Påbörjad inkörning våren 2013 och är just nu under inridning vintern 2014.

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards