Emma Eskilsson

Alla inlägg den 19 september 2012

Av Emma - 19 september 2012 06:42

I tidningen hästfocus finns följande artikel där en från hovslagarförbundet och en från SANHCP fick svara på 5 frågor om hästen hovar. Denna artikel såg jag från en annan blogg som jag följer. Det som jag tycker är intressant är att Michael inte svarar på frågorna utan mer informerar om hans utbildning, inte vad HAN gör som frågorna faktiskt handlar om. Birgitta där emot svarar sakligt, kortfattat och enkelt så det ska vara lätt att förstå! Jag får känslan av att han inte alls har fått samma frågor eftersom han inte alls svarar på de frågor som ställts.


Så vet vi ju alla att hovslagare är bättre på att veta hur man tillverkar en sko än vad de vet hur en hov ska verkas i rätt balans... så vad kan man begära för svar om de själva inte kan?!!



Hästfocus nr 9


5 frågor om hästens hov och dess funktion

Vi har ställt fem frågor till fyra olika sko- och verkmetoder, för att göra en liten jämförelse över hur de ser på hästens hovar och dess funktion. I förra numret kunde ni läsa svar från High Performance Trim method och Natural Balance. Här kommer svar från två till.


Vilken metod verkar/skor du efter?


SANHCP, Birgitta Färnstrand: Jag verkar efter SANHCP metoden eller "vildhästmetoden" eller mustangrollen (kärt barn många namn). Jamie Jackson från USA startade denna metod.


Svenska Hovslagareföreningen, Michael Knap: Svenska Hovslagareföreningen organiserar utbildade hovslagare. Som förening/branschorganisation förespråkar vi inte någon specifik metod som våra medlemmar måste använda sig av. Däremot är vi mycket aktiva med att erbjuda fortbildning för både våra medlemmar och övriga hovslagare via vår fortbildningsserie på fem olika block. Dessa avslutas med en fortbildningsexamen. Vi anordnar även varje år flera föreläsningar med både inhemska och utländska experter inom vårt område.


Vad kännetecknar er metoden?


SANHCP, Birgitta Färnstrand: Vi rör inte levande sula, anser att hästen skall gå på hela hoven, alltså hovväggen, sulan och strålen. Strålen är en trampdyna som måste användas för att inte hästen skall bli t.ex trakt trång. Vi ser också till hela hästen, om inte magen är bra så kommer inte heller hovarna att bli bra. Vi lägger stor vikt vid maten, rörelsen och omvårdnaden av hästen.


Svenska Hovslagareföreningen, Michael Knap: Vi ser gärna som en av våra uppgifter att medverka till att hovslagarutbildningarna i Sverige blir så bra som möjligt. Det gör vi bl.a genom att vi deltar i Utbildningsrådet, där företrädare för de flesta utbildningar deltar. Vi ordnar två träffar om året och arrangerar gemensamma fortbildningar för lärarna vid de olika skolorna. Vi medverkar även vid skolexamina Flyinge, Wången, BYS, Nordvikskolan samt Lerums utbildningar. Vi har hand om gesäll- och mästarprov i hovslagaryrket i Sverige.


Hur ser ni på hästens hov och dess funktion?


SANHCP, Birgitta Färnstrand: Hoven är som bekant väldigt viktig för hästen och vi har läst och även fått tillfälle att lyssna på bl.a Robert Bowker som är forskare i USA och har forskat väldigt mycket på hoven. Vi använder oss av den forskning som finns i världen och letar ständigt efter den senaste forskningen. Det är viktigt att hoven är i naturlig balans och att den används av hästen på rätt sätt, den ska skyddas vid behov men då av beslag som kan lätt sättas på och tas av för maximal rörelse för hoven. Boots är ju användbara och skyddar när hästen behöver det. Det kan nog inte betonas hur viktigt det är att hästen inte har beslag som minskar blodgenomströmningen i hoven då detta medför problem i längden för hästen.


Svenska Hovslagareföreningen, Michael Knap: Vi har som mål att hovslagare som yrkesmässigt verkar i Sverige ska vara välutbildade. Nästan varje år kommer det hit utländska hovslagare och håller clinics. Svenska hovslagare är också duktiga på att åka på liknande arrangemang i andra länder. Detta gör att vi kan jämföra oss med hur hovslageriet utförs i andra länder. I sin tur kommer detta våra kunders hästar till glädje genom att vi inte "fastnar" i vad vi en gång lärt oss, utan hela tiden är öppna för andras infallsvinklar.


Verkas/skos alla hästar efter samma mall eller ser ni varje hästs hovar individuellt?


SANHCP, Birgitta Färnstrand: Varje häst och varje hov verkas efter dennes form för att vara i balans.


Svenska Hovslagareföreningen, Michael Knap: Numera kan en hovslagare ansöka om att bli godkänd av Jordbruksverket. Godkända hovslagare har lite fler befogenheter att arbeta med sjuka hästar. Alla hovslagare har idag eget ansvar för det egna arbetet. Förr kunde en hästägare bli åtalad för djurplågeri om hovslagaren gjorde fel. Även godkända hovslagare har dock "begränsningar". Med det menar jag att vi måste utföra vårt arbete enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.


Lämpar sig er metod för alla hästar inom alla olika grenar?


SANHCP, Birgitta Färnstrand: Denna metod lämpar sig för alla levande hästar.


Svenska Hovslagareföreningen, Michael Knap: Det finns en del områden till som vi som vår organisation är involverade i. Detta både inom Sverige och Europa.



Så vad ska man som hästägare göra när en så utbildad hovslagare inte kan svara på dessa frågor?! Som sista frågan här, han svarar på vart de arbetar inte vilka hästar som metoden lämpar sig till som frågan var. Man skulle gärna vilja låta en annan hovslagare svara på frågorna så man faktiskt får ett SVAR på frågorna som ställs inte info om svenska hovslagarföreningen... som jag tycker är ointressant.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Freeman

Freeman född 2008-05-27

e: Friendship

u: Cindi

Han är min första egna häst och kommer alltid att finnas hos mig resten av sitt liv. Jag har fött upp honom och räknar med att få många år tillsammans. Han är grundutbidad inom AR och kommer att fortsätta den vägen. Mycket markarbetad, speciellt i longeringen.

Hidalgo

 

Hidalgo född 2004-05-25

Okänd härstamning

Han är en Hispanoarab fast även om han har mest PRE i sig finns det lite Arab längre bak i stammen. Köptes från Spanien och kom hem den 5maj 2013. Börjat sin omskolning till AR och kommer att fortsätta sin utbildning på den vägen så länge som han bor hos mig. En mycket trevlig herre som är känslig för hjälperna.

Sandor

Sandor född 2010 Welsh Mountain "Lillebror" som han även kallas köpte jag i januari 2011. Han är precis i början av sin utbildning. Påbörjad inkörning våren 2013 och är just nu under inridning vintern 2014.

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards