Emma Eskilsson

Alla inlägg under januari 2014

Av Emma - 13 januari 2014 12:06

Igår var jag och min medryttare ute på Freeman och Hidalgo en sväng i skogen och även en sväng på vägarna. Idag fick även lillebror hänga med som handhäst! Till en början ville han bara gå om Hidalgo så det blev mycket ryck i min högerarm... När vi sen började trava gick det bättre och han höll sig då vid mig istället för att vara vis Hidalgos huvud. Inne i skogen så var det superkul och det var som om lillebror hade en lugnande effekt. Vi skulle trava en liten bit inne i skogen med med då tyckte Hidalgo att vi lika gärna kunde galoppera. Eftersom det var första gången både för mig, Hidalgo och lillebror att gå på det här settet så lät jag Hidalgo galoppera på. Lillebror hängde på i trav och var duktig! När vi stannade till och Hidalgo inte började skritta så nafsade Lillebror åt honom som om han sa -"GÅ nu, att du ska vara sååå seg" bara det att han inväntade ju bara min hjälpgivning till att få börja gå. Inte lätt alla gånger när alla ska vara nöjda. På sista biten hem så gick han "fot" och var ganska trött av alla intryck. Som ni vet så fick vi snö i lördags/söndags så vi kunde rida utan Boots. Att ha sin häst barfota är bra av många orsaker några av dem är: Inga snöstyltor, inga tappskor, verka när man behöver och inte minst så märker man ganska snart symtom på när något är fel (som man kanske inte alltid gör när hästen har skor).

När han var så trött efter skogen så tyckte jag att det skulle gå att filma lite.

Hur sitter ryttaren i sadeln? Hur ska man som ryttare vara följsam? Här har jag fattat mig kort om hur jag ser på hur man sitter på hästen och vad man ska tänka på.

När hästen tar upp sitt innre bakben åker ryttarens innerhöft ner. Samma sak med ytter höften när hästen lyfter ytter bakben. Alltså så går hästens rörelser in i ryttarens rörelser när hästen rör sig. Det som jag fick lära mig på ridskolan och även på gymnasiet att driva med båda sittbenen och skänklarna samtidigt stämmer alltså inte. För vem kan flytta på det ben man står på? När man kännt att höften går neråt kan man även känna som en lite rotation baklänges, lite som om man skulle cykla baklänges. För varje gång som ryttarens höft är på väg ner så kan ryttaren alltså be hästen att öka steget, minska steget, flytta benet till vänster/höger eller vara kvar på samma ställe (ex piaff, terra terre). Allt detta genom sittsen/ tyngdpunkten eller skänklarna, man kan även behöva ta hjälp av tyglen/bettet om hästen inte lyssnar på sittsen. 
 

Av Emma - 11 januari 2014 20:27

Veckan som varit tränade jag alla tre i onsdags. Först ut var Freeman som jag longerade i paddocken. Han var superduktig och tog i med hela kroppen. Lyssnade bra på hjälperna, även om han vill galoppera hela tiden. Hidalgo kom lagom in i lösdriften när F och jag kom in från passet. Hidalgo red jag och han gick med ganska bra om det inte hade varit för alla vattenpölar hade vi varit lite mer avslappnat. Det som faktiskt fungerade bäst var galoppfattningarna, riktigt fina tyckte jag! Både lillebror och Freeman var kvar medans jag tränade Hidalgo. Jag tolkade det som att lillebror med ville vara med och träna. Jag longerade lillebror och skritten gick han ganska fint på volten men traven och galoppen orkade han inte riktigt hålla volten utan flöt ut.

I torsdags regnade det HELA dagen... Suck

Igår red min medryttare på Freeman i paddocken och det hade gått bra. Alla gångarter och han hade bra bjudning trotts det var halvfruset. Boots på fram och barfota bak, då är det inga problem! Hidalgo tränade jag utan boots och skritt gick bra men traven blev lite ojämn. Provade galoppen och den gick mycket bättre så vi skrittade och övade på fattningar.

Idag var det lillebrors tur och han är så duktig!! Vi började med att hänga på honom dom vanligt åt båda håll och båda varven. Sen satt hans skötare upp och vi skrittade runt och pratade sittben och hästens rörelser. Lillebror kunde inte bry sig mindre om att han hade en ryttare på ryggen! Sadeln som han ska få är beställd och kommer nästa vecka, tills dess är det barbacka som gäller. Givetvis måste jag även vänja in honom med sadeln innan han kan ridas i den.

Av Emma - 5 januari 2014 16:09

Igår tränade jag markarbete med Freeman. Jag tänkte att det var dags att träna in sluta hjälpen från marken lite mer än vad jag gjort tidigare. Sist jag försökte var i höstas när han var lite halt. Eftersom man först lär in i stillastående så tänkte jag att det inte skulle göra nått att han var halt då vi iaf skulle stå stilla. Han hade inte tålamod eller kunde lyssna på vad jag sa utan hittade på egna lösningar... Men igår då var det som att polletten hade trillat ner och han förstod ganska snabbt med vad jag menade. Vi kom till att göra baken in i rörelse på spåret. Nu ska vi öva mer på ställningen och böjningen så den blir mer korrekt. Hidalgo fick vila igår!

Idag var det en stor dag för lillebror! Vi började som vanligt att hänga på honom. 2ggr på varje sida och ett varv i varje varv med varvbyte. När det gick så bra frågade jag om hon ville sitta på honom. Självklart ville hon det :) vi gick ett helt varv, sen gick vi snettigenom ridbanan för att sen gå ett varv åt andra hållet. Lillebror har mer fokus på att bita i grimskaftet än att han har en ryttare på ryggen.

Freeman och Hidalgo fick en skritt promenad i skogen idag. Det var skönt och vi slapp både bäckhopp och möte med vilda djur!!

Av Emma - 3 januari 2014 19:17

Idag var jag med båda hästarna till ridhuset. Hidalgo gick superbra och hans galopp blir bara mer och mer kvalité. Som belöning fick han rulla sig!

Freeman som inte åkt transport sen midsommar gick på transporten utan att blinka, duktiga häst! Väl framme skötte han sig och jag longerade honom i ca 25-30min. Mycket galopp blev det och han tyckte det var sååå kul :) jag satt upp och skrittade av honom dom avslutning. Vi gjorde öppna längsspåret och även lite skänkelvikning ut mot spåret som han klarade utan större missar!! Så helt fel kan jag inte ha gjort om han kommer ihåg det :)

Av Emma - 2 januari 2014 22:49

Vet inte vem av Hidalgo eller mig som var lyckligast av att komma till ridhuset!! Han gick som en klocka, riktigt fin. Galoppfattningarna var så bra, han tar mina hjälper sååå bra och jag kan bara le :) idag fungerade högerslutan och även byterna från höger till vänster. Jag tror att min ländrygg blir bättre!!

Så var jag en sväng till Vikbolandet och red ut samt lasttränade lite!!

Av Emma - 1 januari 2014 20:12

Vad är bättre än att börja första dagen på det nya året än en promenad i skogen! Både uppiggande och skönt att få röra på sig. Jag tog Freeman och killarna fick gå själva, hur många hästar som helst har jag ju inte ;) Freeman och jag hoppade över en bäck två gånger!! Första gången var jag inte alls med då han inte gjort något sådant förr när vi ridit. När jag där emot travade mot stocken som vi har "hoppat" över innan så bara travade han över den som om det var en bom på marken, 40cm över marken. Tredje gången han hoppade var när vi skulle gå genom en grind ca 1m bred mellan stolparna. På andra sidan staketet var det en planka som man kunde gå på för att slippa gå i sankmarken. Plankan var väl bara 1.5m så inte mycket sankmark var det men tillräckligt för att Freeman skulle tveka två ggr för att tredje gången hoppa ett jättehopp!! Jag satt kvar som tur va då han landade rakt och i balans så han kunde balansera upp mig. Erik och David sa åhh vilket hopp!! Ja, vad ska man säga? Han gick över iaf :) Hidalgo fick vila idag, jag orkade inte rida igen då vi var ute i ca 1.5h i skogen.

Väntar på att Erik och hans kompis ska komma ut!

Det är ny hugget i skogen och då är det extra bra träning att lyfta på benen, något som Freeman behöver!

Vi träffade på skotaren med som jag tror var första gången för F. Han tyckte mest det var tråkigt att stå still och vänta när killarna tittade på den. Vilken cool häst jag har.

Vi såg även thailändskaljuslycktor i skogen som var gjorda av ståltråd. Inte bra om vilda djur skulle fastna i dom...

Igår kväll strax efter tolvslaget gick jag upp till hästarna för att räkna in dom. De stod lugnt och tittade på fyrverkerierna. Ingen stress alls utan vilade på tre ben!! Skönt, det är så jag vill att det ska va. Tryggt i hagen ska det vara :)

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Arkiv

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Freeman

Freeman född 2008-05-27

e: Friendship

u: Cindi

Han är min första egna häst och kommer alltid att finnas hos mig resten av sitt liv. Jag har fött upp honom och räknar med att få många år tillsammans. Han är grundutbidad inom AR och kommer att fortsätta den vägen. Mycket markarbetad, speciellt i longeringen.

Hidalgo

 

Hidalgo född 2004-05-25

Okänd härstamning

Han är en Hispanoarab fast även om han har mest PRE i sig finns det lite Arab längre bak i stammen. Köptes från Spanien och kom hem den 5maj 2013. Börjat sin omskolning till AR och kommer att fortsätta sin utbildning på den vägen så länge som han bor hos mig. En mycket trevlig herre som är känslig för hjälperna.

Sandor

Sandor född 2010 Welsh Mountain "Lillebror" som han även kallas köpte jag i januari 2011. Han är precis i början av sin utbildning. Påbörjad inkörning våren 2013 och är just nu under inridning vintern 2014.

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards